10. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije SPREHODI POD MORJEM | 1. - 3. februar 2018 | Slovenske Konjice, Slovenija

VSE O FESTIVALU

Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije Sprehodi pod morjem se je rodil leta 2009 kot majhen delček uspešnega mednarodnega simpozija »Potapljanje AST« in je z leti postal eden izmed najzanimivejših kulturnih dogodkov v širši jadranski regiji. 

Festival Sprehodi pod morjem, ki se ima zahvaliti za svoje ime prof. Dušanu Kuščerju in Marjanu Richterju, si v deveti izdaji želi še učvrstiti svoje mesto v družbi starejših in večjih svetovnih festivalov.

Zahvaljujoč organizatorjem Občini Slovenske Konjice in Plavalnemu klubu Slovenske Konjice se je festival dokončno ustalil v Slovenskih Konjicah, v mestu z 850 let starim mestnim jedrom in prav toliko staro bližnjo Žičko kartuzijo. Mesto je znano po odličnem vinu, ki prihaja iz vinogradov Zlatega griča in skupaj z marljivimi ljudmi zaokroža podobo majhnega kraja z velikimi zgodbami.

Ena od teh zgodb so vsekakor »Sprehodi pod morjem«, ki se razlikujejo od »klasičnih« festivalov, saj še vedno kljubujejo komercializaciji in prinašajo zgolj esenco umetnosti izbranih avtorjev, ki so v veliki večini vabljeni. V zadnjih osmih letih se je izoblikovala tematika festivala, ki se prepleta s podvodnim filmom, otroško risbo, glasbo, podvodno fotografijo in drobnimi kulinaričnimi užitki z obronkov Pohorja.

Festival ni zamišljen, da bi prinašal denar, kar so »mokre sanje« nekaterih, temveč zato, da se na njem srečajo stari prijatelji in sklenejo nova prijateljstva. Je okno v svet, ki nam pomaga, da tudi sami tujcem pokažemo, kaj znamo in zmoremo.

Festival nima klasičnih sponzorjev, temveč mecene, ki svoje pomoči ne pogojujejo z ničemer, in na ta način puščajo neizmerno veliko svobode vsem, ki sestavljajo to zgodbo, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Deseti »Sprehodi pod morjem« se pričnejo v četrtek, 1. februarja, s filmskimi projekcijami za mlade upe, in nadaljujejo v petek, 2. februarja, ob 17. uri z otvoritvijo razstave podvodne fotografije, otroške risbe in koncertom.

Osrednji oziroma sklepni del festivala bo v soboto, 3. februarja, med 14.00 in 22. uro. V tem času bodo za različne vrste obiskovalcev potekale prireditve z različnimi vsebinami, od predavanj v okviru »Potapljanja AST« (AST – Apnea, Scuba, Tech diving), odprtih projekcij filmov, ki ne tekmujejo v finalnem večeru, do Grand prix večera, kjer bodo v tekmovalnem sporedu predstavljeni presežki na področju podvodnega filma v svetu.

 

O festivalu