XI. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije SPREHODI POD MORJEM | 31. 1. 2019 - 2. 2. 2019 | Slovenske Konjice, Slovenija

GOSTJE – GUESTS

Nathalie Lasselin
Kanada

Nathalie Lasselin je večkrat nagrajena podvodna snemalka in direktorica fotografije, jamska in tehnična potapljavka, predavateljica, inštruktorica in vodja arktičnih ekspedicij. Bila je prva, ki se je potapljala na globoke razbitine v reki Sv. Lovrenca v Quebecu, ki veljajo za izjemno zahtevne zaradi močnih podvodnih tokov. V okviru raziskovalnega projekta Urban Water Odyssey se je potopila v reko Sv. Lovrenca in v 6 urah prepotovala 20 kilometrov. Nathalie Lasselin je članica Hiše slavnih potapljavk od leta 2017 in članica Kraljevega geografskega združenja. Na Sprehode pod morjem prinaša svoj zadnji dokumentarni film Arctic – Passage du Nord-Ouest, ki bo prvič prikazan svetovni javnosti.

Pasquale Vassallo
Italija

Pasquale Vassallo se je pričel s podvodno fotografijo kot samouk ukvarjati leta 1989. Pritegnila sta ga predvsem biološka in bogastvo domačega Neapeljskega zaliva. Njegove fotografije in članki so bili objavljeni v pomembnih nacionalnih in mednarodnih revijah, kot so National Geographic, Tauchen, Dive Master, Discovery Magazine, Le Figarò, GeoMagazine in mnogih drugih. Njegove fotografije so uporabljene v vodniku po podvodnem arheološkem parku Baiae. Je prejemnik priznanj in nagrad iz celega sveta, vključno s prestižnim Plongeur d’Or” v Marseillu leta 2011.

Rui Guerra
Portugalska

Rui Guerra se je s podvodno fotografijo pričel ukvarjati naključno, kmalu pa je s svojimi dosežki v podvodni fotografiji, kot so vice svetovni prvak, svetovni prvak v kategoriji ambienta s potapljačem in šestkratni državni prvak, postal eden izmed najboljših portugalskih podvodnih fotografov, ki kot inštruktor podvodne fotografije svoje znanje predaja dalje na številnih tečajih, delavnicah in dogodkih. Je avtor edinega praktičnega priročnika o podvodni fotografiji v Portugalskem jeziku. V zadnjih letih se vse več ukvarja s podvodnim snemanjem in kot takšen prihaja s svojimi filmi tudi na naš festival.

Andrej Natlačen
Slovenija

Eden najpomembnejših slovenskih podvodnih fotografov in snemalcev je prav gotovo Andrej Natlačen. Svetovni popotnik, potapljač in snemalec je bil kar 18 let nepogrešljivi član ekipe oddaje Med valovi na RTV Slovenija. V svojih reportažah je prepotoval celo zemeljsko oblo. V objektiv svoje podvodne kamere je ujel številne nepozabne morske utrinke. Kljub temu, da je raje snemal v tujih morjih, smo z njegovo pomočjo spoznali tudi iz slovenskega podvodnega sveta.

Wolfgang Pölzer
Avstrija

Wolfgang Pölzer je fotoreporter, profesionalni podvodni fotograf in morski biolog. S podvodno fotografijo se ukvarja od leta 1992. Vse do leta 2002 se je udeleževal številnih tekmovanj v podvodni fotografiji. Med najpomembnejšimi nagradami velja omeniti dve zlati medalji iz CMAS-ovih svetovnih prvenstev, v kategoriji makro leta 1998 in ambient leta 2002, ter zlato medaljo na festivalu Antibes v kategoriji črno-bela leta 2000. Sodeluje s številnimi potapljaškimi, potovalnimi in naravoslovnimi revijami.

Vlatko Stefanovski
Makedonija

Vlatko Stefanovski je svetovno znan kitarist, ki je začel ustvarjati v domači Makedoniji kot ustanovitelj zasedbe Leb i sol, ene najbolj znanih skupin takratne Jugoslavije. Po razpadu skupine je nadaljeval izjemno samostojno pot, kar izkazujejo številne objavljene zgoščenke in glasba za več filmov. Leta 2012 je odigral svetovno turnejo Kings of Strings s še dvema mednarodno uveljavljenima kitaristoma Tommyjem Emmanuelom in Stochelom Rosenbergom, pogosto pa nastopa v duetu s priznanim kitaristom Miroslavom Tadićem. Sodeloval je tudi z velikimi imeni, kot so Allan Holdsworth, John McLaughlin, Manu Katche, Pino Paladino, Toni Levin in drugi. Je reden gost vseh večjih festivalov po svetu. Z zadnjim albumom Majčin Jazik oz. Mother Tongue se vrača h koreninam in velja za njegov najbolj osebnoizpovedni projekt.

Goran Bojčevski
Makedonija

Goran Bojčevski je končal magisterij iz klarineta z oceno summa cum laude na slovitem salzburškem Mozarteumu, kritiki pa ga uvrščajo med najboljše svetovne klarinetiste. Na evropskih poletnih festivalih leta 2018 je razprodal vse koncerte do zadnjega, znameniti festival Ohridsko leto pa je njegov nastop izpostavil kot enega največjih dosežkov v zgodovini prireditve. V njegovem življenjepisu lahko zasledimo tako nastope na vseh pomembnejših evropskih odrih kot tudi izjemne uspehe njegovih del. Ustvarja glasbo za filme, balet Derviš in smrt v produkciji NHK Split, za katerega je napisal glasbo, pa je prejel nominacijo za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Je prejemnik bronastega grba za izjemne ustvarjalne in izvajalske dosežke MOC za leto 2018.