XI. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije SPREHODI POD MORJEM | 31. 1. 2019 - 2. 2. 2019 | Slovenske Konjice, Slovenija

GOSTJE – GUESTS

John Bantin
Anglija

John Bantin je legendarni potapljaški novinar in testni potapljač. Potapljati se je začel v 70. letih. Trenutno ureja nekomercialni spletni časopis undercurrent.org, pred tem pa je bil tehnični urednik ene največjih potapljaških revij na svetu, Diver. Njegova služba je obsegala vse od testiranja opreme in potovanj na najraznovrstnejše potapljaške destinacije na svetu, še preden so postale turistične. Opisoval je življenje pod morjem in je izjemen poznavalec spreminjanja podmorja. Pisal je o največjih legendah potapljanja. Bil je med prvimi, ki je snemal potapljaške videe.
Johna Bantina bi lahko imenovali »boter komercialnega potapljanja«.
Zgodbe iz Egipta, ko je spal v šotoru na obali, so podobne tistim, ki jih je doživel Marjan Richter pred več kot pol stoletja.
V Slovenijo prinaša vse te zgodbe, ki so se nabrale skozi desetletja, še posebej pa zgodbe o morskih psih, o katerih je pisal v svojih knjigah in jih bo podrobno predstavil v predavanju z nenavadnim imenom “Shark Bites & Shark Bytes”.

James Morgan
Anglija

James Morgan je večkrat nagrajeni režiser in fotoreporter. Delal je v več kot šestdesetih državah na področjih, ki združujejo novinarstvo, fino umetnost, komercialo in fikcijo. Poleg angleščine govori tudi španščino, malezijščino, indonezijščino in islandščino.
James Morgan je delal projekte za podjetja Netflix, Apple, Facebook, WWF, Unilever, BBC in National Geographic. Njegovo filmsko delo obsega dokumentarce, reklame in glasbene video posnetke za stranke, kot so Sony, Adidas, Mercedes Benz. Njegove fotografije so bile objavljene v časopisih National Geographic, Guardian, BBC, The Sunday Times in mnogih drugih.
Leta 2017 je ustanovil produkcijsko hišo Fable films, ki mu služi za režiranje komercialnih filmov in razvoj bodočih projektov.
V Slovenijo prihaja s filmom Jago: A Life Underwater, kjer predstavi življenjsko zgodbo 80-letnega morskega nomada in podvodnega lovca. Za film je prejel številne nagrade, vključno s štirimi Royal Television Society Award.

Francine Kreiss
Francija

Francine Kreiss je bivša tekmovalka v apneji, ki je svojo kariero končala po svetovnem prvenstvu leta 2008. Kljub temu, da so ji tekmovanja v potapljanju na vdih bila zanimiva, se je odločila za tako imenovani »globe-float«, ki ji prinaša možnosti raziskovanja in ukvarjanja s fotografijo. V zadnjih letih se je kot novinarka velikega francoskega časopisa Paris Match potapljala na vdih, snemala fotografije ter pisala članke po celem svetu. Poleg vsega je Francine Kreiss tudi podvodna ribolovka, kar je dokaj nenavadno za ženske.
Letos pripravlja zelo nenavaden literarni projekt, saj piše knjigo o serijskem morilcu iz Korzike, ki je v zaporu že 40 let. Preden je postal morilec, je bil izjemen potapljač na vdih, ribič in potapljač. Letos prav tako nadaljuje potovanja in pisanja reportaž ter upa, da bo lahko obiskala Grenlandijo, kjer bi rada posnela zgodbo s kiti samorogi, narvali.
Na festival prihaja v dveh vlogah, v prvi kot glavna igralka v izjemnem filmu »Generacija Velike modrine« (Jerome Espla), v drugi pa kot ena izmed predavateljev mini simpozija »Potapljanje AST«.

Florian Launette
Francija

Florian Launette je začel svojo kariero v Washingtonu, kjer se je učil fotografije pri svojem prijatelju Matthewu Barricku. Njegovo delo na področju novinarstva, fotografije in filma je izjemno, prejel je številne nagrade (Sosna, prix du Club de la Presse Méditerranée pour les photographies 2007). Kot novinar je pokrival Kosovski konflikt, poplave v Alžiriji, teroristične napade v Madridu, pogreb Papeža Janeza Pavla II in druge zgodbe.
Njegove fotografije brezdomcev so bile objavljene v uglednih ameriških revijah, fotografije iz projekta »Jaz imam raka« pa predstavljene na ulicah Marseilla, na pročelju Ministrstva za zdravstvo v Parizu in na stenah Evropskega parlamenta v Bruslju.
Florian Launette je danes odgovoren za fotografijo in video v časopisu La Provence, poleg tega pa se ukvarja z naravovarstvenimi projekti, ki opisujejo kompleksna razmerja med človekom in naravo.
Na festival prihaja z odlično zgodbo iz naše regije, z zgodbo o raziskovanju Rdečega jezera.

Mimmo Roscigno
Italija

Ikona italijanske podvodne fotografije Domenico Roscigno – se je rodil v Sieni in živi v mestu Torre Annunziata, kjer poučuje fotografijo v šoli za umetnost Giorgio de Chirico, kjer je ustanovil eksperimentalno sekcijo za podvodno fotografijo in filmografijo.
Že kot deček je imel veliko ljubezen do morja, še posebej do podmorja. Njegovi začetki fotografije spadajo v zgodnja osemdeseta, ko je kot samouk s pomočjo Kodak Instamatic 126 izdeloval prve fotografije. Dolga leta je kombiniral podvodno fotografijo in video, vendar se je v zgodnjih devetdesetih letih videu odrekel, saj je pričel eksperimentirati z uporabo srednjega formata Hasselblad in Roleeiflex. Leta 2009 je dokončno prešel na digitalno fotografijo, s katero se še danes nadvse uspešno ukvarja. Razstavljal je na številnih razstavah v Italiji in tujini. Na več kot 70 nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih je zbral številne nagrade, s katerimi je osvojil nekaj zelo prestižnih nagrad.
Mimmo Rosignio je fotograf, ki je prepotoval velik del sveta, vendar je ogromno časa posvetil fotografiji Sredozemskega morja, o katerem je izdal več publikacij, vključno s fotografsko knjigo Into the Mirror (V ogledalo).

Marko Hatlak & Kapobanda
Slovenija

Marko Hatlak, ki je svojo glasbeno pot začel že pri šestih letih, po končanem šolanju v Ljubljani študij nadaljeval najprej v Weimarju in nato v Würzburgu, je kot solist in v sodelovanju s številnimi priznanimi izvajalci, zasedbami in orkestri ter njihovimi dirigenti, tako v tujini kot v Sloveniji, v preteklih 15 letih razvil svojstven in razpoznaven slog. Raznolike zvrsti – tango, etno, baročno in sodobno glasbo – poslušalcem z odra približa tudi skozi besedo in tako na vsakem koncertu razvije pristen stik z obiskovalci.
Etno zasedba Marko Hatlak & Kapobanda, ki deluje od leta 2013, združuje pod svojim imenom harmonikarja in vokalista Marka Hatlaka, klarinetista Gorana Bojčevskega, kitarista Miho Megliča in kontrabasista Roka Hozjana. Večinoma prekaljeni v Terrafolku in tudi uveljavljeni solisti, ti štirje glasbeniki navdušujejo s prepletom različnih slogov: Poslušalcem predstavijo skladbe iz celotnega Balkana, črpajo iz zapisov klasičnih kompozicij, tanga, klezmerja, na njihovem repertoarju so tudi ljudske skladbe severnih dežel. Skupni imenovalec na prvi pogled raznolikih slogov, razpoloženja in energičnosti skladb predstavlja vrhunska interpretacija klasično in jazzovsko izšolanih članov zasedbe.

Dražen Gorički
Hrvaška

Dražen Gorički je podvodni fotograf, snemalec, inštruktor trener ter pisec člankov in reportaž za različne potapljaške revije, kot so Scuba Life, More, Wetnotes, Duiken, Octopus, Revista Outdoor, SUB in druge. Ena njegovih največjih izkušenj je odkritje in identifikacija najgloblje hrvaške razbitine Giuseppe Garibaldi, eden izmed njegovih največjih projektov “Underwater Croatia” pa je povezan z raziskovanjem, fotografiranjem in snemanjem razbitin ter jam na Hrvaškem.
K nam prihaja z zgodbo ob 100. obletnici potopitve ponosa avstro-ogrske mornarice, bojne ladje Szent Istvan.

James A. F. Gatacre
ZDA

Jim Gatacre je inštruktor trener, znan predvsem kot ustanovitelj najstarejše in največje potapljaške organizacije, ki skrbi za potapljanje invalidov, Handicapped Scuba Association (HSA).
Potapljanja omogoča invalidom z najrazličnejšimi omejitvami.
Za svoje delo je prejel številne nagrade.
Jim Gatacre je v svojem mladostnem entuziazmu k svojemu delu pritegnil tako velike osebe, kot je Jacques-Yves Cousteau. Skupaj z njegovo ekipo so posneli dva filma. Na festivalu bomo prikazali film »Freedom in Depth« iz leta 1984, v katerem nastopa 18 invalidnih potapljačev. Jim se nam bo oglasil preko Skypa.

Borut Mori
Slovenija

Po končani srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, je nadaljeval študij
harmonike na univerzi za glasbo v Gradcu. V času šolanja se je uspešno
udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj. Po končanem študiju se je
posvetil avtorski glasbi, katero predstavlja na koncertih in festivalih v Sloveniji,
Avstriji, na Hrvaškem, Italiji, na Slovaškem in v Nemčiji. Za zgoščenko Perunika
je bil nagrajen z najvišjo avstrijsko glasbeno nagrado Austrian World Music
Award 2010. Njegovo ustvarjanje je posnelo več radijskih in televizijskih hiš. Kot
pedagog je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.
Na odru se mu bo pridružil devetletni sin Lovro z djembami.

Vito Bejat Krajnc
Slovenija

Vito je z učenjem violine pričel s šestimi leti v razredu Sausan Hussein na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru.
V treh letih učenja je za njim že ogromno nastopov ter tudi veliko prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih za mlade violiniste. Med drugim je osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu, na tekmovanju Leon Pfeifer za mlade slovenske violiniste, na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov Aranđelovac v Srbiji ter na mednarodnem spletnem tekmovanju mladih violinistov iz vsega sveta.

Andrej Voje
Slovenija

Andrej Voje je svetovni popotnik, podvodni fotograf in snemalec, ki se s potapljanjem in podvodno fotografijo ukvarja že več kot 25 let. Na svoji poti okoli sveta je prepotoval že več kot 570.000 km – naš modri planet je obkrožil že 14-krat. Potapljal se je v morjih številnih bližnjih in daljnih dežel. V zadnjem obdobju je podvodni fotoaparat zamenjal s podvodno 3D kamero. Tako je ujetim trenutkom podvodnega sveta dodal dve novi dimenziji – žive zgodbe in globinsko sliko. Je avtor več kot 180 reportaž v tiskanih medijih (National Geographic, Val Navtika …), avtor številnih potopisnih predavanj in več samostojnih razstav v Sloveniji in v tujini.
Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in v tujini.

Ciril Mlinar CIC
Slovenija

Ciril Mlinar CIC se ukvarja z videom, filmom in fotografijo ter s podvodnim raziskovanjem in raziskovanjem kraških jam. Snema predvsem naravoslovne filme, za katere pogosto piše tudi scenarije in jih režira. Je specialist za podvodno in jamsko fotografijo ter video in film. Je avtor številnih filmov, televizijskih oddaj, multivizij in publikacij predvsem na področju podvodnega in jamskega sveta.
V produkciji cicfilm, specializirani za podvodni in speleološki film, ves čas nastajajo novi filmi, s katerimi v živi sliki predstavlja manj znana in novo odkrita okolja. Zaposlen je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.
Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in v tujini.